IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските пазари отчитат най-слабия си август от години, като перспективите остават мрачни

Нажежената инфлация и риска от рецесия предизвикват отлив на чуждестранни инвеститори в страната

20:00 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Това лято предложи редица предизвикателства за инвеститорите във Великобритания, тъй като през август се наблюдава най-голямата разпродажба на паунда, златото и корпоративните облигации от години, пише Bloomberg.

И това може още да не е приключило на фона на проблемите на Великобритания с токсичната комбинация от двуцифрени инфлационни нива и набираща инерция рецесия. Стойността на паунда вече доближава историческо дъно, след като отчете близо 5-процентен спад този месец – най-големият от вота за Brexit през 2016 г.

Междувременно доходността на държавните облигации отчете най-големия си месечен скок в историята през август.

Фондовете вече избягват активите в Обединеното кралство с твърдението, че на Английската централна банка (АЦБ) ще ѝ бъде трудно да повишава лихвите достатъчно бързо, за да овладее кризата с растящите разходи за живот.

Спекулациите, че новият премиер на страната може да увеличи дълга, точно когато централната банка започва да разтоварва облигации от своя портфейл, също влошават перспективите.

Движение на стойността на паунда. Източник: Bloomberg Движение на стойността на паунда. Източник: Bloomberg

„На текуща тримесечна база това е най-лошият отлив от 2020 г., което е последният път, когато видяхме подобен пазар“, изтъква Антоан Буве, стратег в ING Groep NV.

Един от основните претенденти за премиерския пост, Риши Сунак, предупреди, че би било „самодоволно и безотговорно“ да се игнорира рискът пазарите да загубят доверие в британската икономика.

Разпродажбите на пазарите подчертаха зависимостта на страната от чуждестранни инвестиции. Този процес започна, когато Великобритания реши да напусне Европейския съюз (ЕС), докато по-слабият паунд и по-високите цени на суровините помрачават условията за търговия в страната.

Това е комбинация, която повиши доходността на 10-годишни британски облигации с близо 100 базисни пункта този месец, най-големия ръст в статистиката на Bloomberg, която се води от края на 80-те години на миналия век.

Стратегът на UBS Group AG Роан Кана очаква доходността на 10-годишните облигации да нарасне до 3,25%, ниво, наблюдавано за последно през 2011 г., от 2,8% в момента.

Доходността по 2-годишните 10-годишните британски държавни облигации отчита най-големия си месечен ръст. Източник: Bloomberg Доходността по 2-годишните 10-годишните британски държавни облигации отчита най-големия си месечен ръст. Източник: Bloomberg

Въпреки че инфлацията и увеличените разходи по заемите вредят на компаниите в цяла Европа, ситуацията с финансирането е особено тежка във Великобритания. Корпоративният дълг с по-кратък матуритет, който е най-чувствителен към лихвените проценти, отбеляза скок на доходността с близо половин процентен пункт през август до почти 5%.

Акциите на листнатите в страната компании също имаха лош месец, като бенчмаркът FTSE 100 се понижи с близо 2% през август, въпреки че спадът надхвърля 6% в доларово изражение. Това се дължи на по-слабия паунд, чиято стойност сега е намаляла с повече от 14% от началото на годината. В същото време индексът FTSE 250, който е по-фокусиран върху вътрешния пазар, се срина с повече от 5%, предвид опасенията за инфлацията и рецесията.

Пол Дейлс, старши икономист в Capital Economics за Великобритания, смята, че паундът може да се понижи с още 9% през следващите месеци, като достигне ниво от 1,05 долара, най-ниското, наблюдавано от 1985 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още